Covid-19 Salgını Sonrası Turist Tercihlerinde Yeni Eğilimler ve Destinasyon Yönetimi’ Paneli Gerçekleştirildi

30 Aralık 2020

23 Aralık 2020 Çarşamba günü Saat: 16:30’da moderatörlüğünü Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Turizm Fakültesi Dekanı ve TDGD (Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği) Kurucu üyesi Prof. Dr. ASIM SALDAMLI'nın yaptığı, “Covid 19 Salgını sonrası Turist Tercihlerinde Yeni Eğilimler ve Destinasyon Yönetimi” konulu panel gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan BAİBÜ rektörü sayın Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI panel, kongre ve konferans gibi etkinliklerin genel olarak turizm çalışmalarına, özel olarak da Bolu ilindeki potansiyel kaynaklarının turizme kazandırılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Özellikle Bolu denince ilk akla gelen “Yedi Göller” bölgesinin Covid 19 Salgını sonrası büyük talep alacağını, bu aşırı talep karşısında ziyaretçilerin herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için gerekli altyapı ve hizmetlerin şimdiden iyi organize edilmesi gerekliğine vurgu yaptı.

Birbirinden değerli ve konularında uzman panelistler ile gerçekleştirilen organizasyonda, Amerika University of Central Florida’da görev yapan Prof. Dr. Fevzi OKUMUŞ̧, Covid-19 salgınının dünya turizm endüstrisini olumsuz etkilediğini ve turizm hareketlerinde önemli bir daralmaya sebep olduğunu belirtti. Salgın sonrasında insanların daha çok yakın bölgelere ve kendi özel araçları ile seyahat etmeyi tercih edeceklerine dikkat çekti. Kendisi de Bolu Mudurnu doğumlu olan Fevzi OKUMUŞ, sahip olduğu doğal çekicilikleri ve turizm kaynakları ile Bolu’nun bu salgın sürecinde yapacağı alt yapı yatırımları ile turizm pazarında önemli bir avantaj yakalayabileceğine vurgu yaptı. Özellikle İstanbul’daki ve Ankara’daki hava limanlarından Bolu’ya ulaşım süresini kısaltacak hızlı tren projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve Bolu ili ve çevresindeki turizm destinasyonlarına ileride artacak turist talebine cevap verecek nitelikte yol ve otopark yatırımlarının şimdiden gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yönetim kuru üyesi Hasan Eker de salgın sonrası insanların öncelikli olarak doğa temalı seyahatlere yöneleceğini ve Bolu’nun sahip olduğu doğal güzellikleri ve uluslararası kara yollu üzerindeki konumundan ötürü avantajlı bir turizm destinasyonu olduğunu belirtti. Özellikle sahip olduğu yaylaları, gölleri, yeraltı suları ve iklimi ile son zamanda önemi hızla artan ve gelişen “sağlık turizmi” ve “sağlıklı turizm” taleplerine karşılık verecek potansiyele sahip olduğunu; ancak, bunun için Bolu’da yeterince nitelikli yata kapasitesinin olup olmadığı konusunda şüphelerinin olduğunu ifade etti. Hasan Eker ayrıca, Ankara ve İstanbul gibi metropollere ve iş merkezlerine yakınlığı nedeniyle Bolu’nun önemli bir kongre şehri olabileceği ama bunun için öncelikle Bolu’da kamu ve özel kuruluşların destekleri ile bağımsız ve özerk bir turizm ve tanıtma örgütünün olması gerektiğine vurgu yaptı.

Bolu belediye başkanı Tanju Özcan ise salgın sürecini ve salgın sonrası olası tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini; ayrıca Bolu’nun sahip olduğu mevcut imkanları ve potansiyel kaynakları kullanarak turizm hareketlerinden daha büyük pay almak istediklerini ve bunun için belediye bünyesinde Turizm ve Tanıtma Komisyonu kurduklarını belirtti. Bolu’daki tüm sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışarak Bolu turizmini geliştirecek ve hem turist sayısı hem de turizm geliri açısından hak ettiği seviyeye getireceklerini dile getirdi.

Turizm ve Otelcilik lisesi öğrenciliği sırasında ilk gençlik yıllarını Bolu’da yaşamış ve şu an Kayseri Üniversitesi rektörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise bir bölge ile ilgili turizm tanıtım ve pazarlama faaliyetleri kapsamında destinasyon yönetiminin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, turistik ürünü oluşturan çekicilikler, ulaşım, tesisi ve işletmeler, etkinlikler, iletişim, sağlık hizmetleri, tur organizasyonları ve en önemlisi ilin imajı kavramları üzerinde açıklamalar yaptı ve her ilin bu konuda bir SWOT analizi yapması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca “marka kent” olmak ve insanların hafızalarında kalıcı olabilmek için Bolu iline özgü bir hikâyeye ve bir tanıtım müziğine (cıngıl) gerek olduğunu dile getirdi.

Turizmin gelişmesinde doğal çekiciliklerin çok önemli olduğunun vurgulandığı panelin kapanışında özellikle Covid-19 salgını sonrası “doğa temalı” turizme yönelik taleplerin artacağını dile getiren moderatör Prof. Dr. Asım Saldamlı, hem üniversite olarak hem de Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği olarak Bolu ilinin sahip olduğu doğal çekiciliklerin, kültürel mirasın ve tarihi değerlerin korunarak turizme kazandırılması ve kullanılması için her türlü projede aktif görev alacaklarını ve katkıya hazır olduklarını ifade etti.

Panelin Youtube kaydına ulaşmak için tıklayınız.

Etkinliğe ilişkin Üniversitemiz haberine ulaşmak için tıklayınız.